Komatál

 

“Komatálat hoztam, meg is aranyoztam. Szív küldi komának, koma küldi komának.”

 

Hadd írjak néhány sort egy ma már veszendőben lévő, de hasznos-kedves-figyelmes babaköszöntő ajándékozási lehetőségről, a komatál-vivés szokásáról.

Ez a szokás régi időkből származik, a szüléshez, születéshez kapcsolódik. Ekkor a komaasszonyok a frissen szült testvérnek, rokonnak, szomszédnak, barátnénak ebédet vittek annak céljából, hogy az édesanya  pihenhessen és csak a babának szentelje minden idejét. A szoptató anyáról való gondoskodással biztosították, hogy az anya minél gyorsabban megerősödjön a szülés után, s minél tovább tudjon szoptatni.

A komatál tartalmas, bőséges, ízletes, többfogásos ebédet és bort tartalmazott. A barátnék egymás között beosztva,  heteken át biztosították finom falatokkal az édesanya tehermentesítését, szülésből való felépülését. Illendőség szerint a komatálat az kóstolta meg először, aki hozta.

A komatál küldésnek külsőségekben is megadták a módját. Az ételeket a legszebben díszített edényekben (komaszilke, komacsésze), hímzett terítőkkel letakarva, átkötve vitték. Ezek az edények aztán a fiatalasszonynál jól látható, kitüntetett helyre kerültek.

A szokás nyomaiban máig is él, amikor az újszülöttet meglátogató rokonok ételt visznek ajándékba. Jómagam is bátran ajánlom az ajándékozásnak ezt a módját- a legnagyobb meglepetés, segítség, figyelmesség jele lehet az első napokban az új fővel bővült családnak.